Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: ok. 25 sztuk
Dodatkowo:
Masło i cukier zmiksuj na jasną, puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i dalej ucieraj. Pod koniec miksowania wbij jajko i zmiksuj do połączenia. Wsyp płatki owsiane, posiekaną czekoladę na mniejsze kawałki i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz łyżką. Układaj ciasteczka na blaszce w sporych odstępach. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Studź na kratce. Ciasteczka zdejmij z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Z białej masy cukrowej uformuj małe kuleczki i przyklej po dwie do każdej czekoladki tworząc oczy. Najlepiej zwilżyć palce wodą przy przyklejaniu. Na środku każdej kuleczki zrób kropeczkę, przy użyciu czarnego barwnika i wykałaczki.
Na środek każdego ciastka, z rękawa cukierniczego, wyciśnij odrobinę roztopionej czekolady. Przyklej czekoladkę i odstaw do zastygnięcia. Po bokach wyciśnij pozostałą czekoladę tworząc odnóża pająka. Odstaw ponownie do zastygnięcia.