Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Muffiny czekoladowe z kremem maślanym

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h

 

SKŁADNIKI

  • 340 g mąki pszennej (340 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (ok. 35g)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru (330 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (375 ml)
  • 1 szklanka oleju (250 ml oleju)
  • 2 jajka

Krem maślany:

  • 250 g masła
  • 80 gi cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik
  • 2-3 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do  suchych i wymieszaj drewnianą łyżką/szpatułką silikonową na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem maślany: Miękkie masło przełóż do miski (jeśli masło będzie twarde to się nie ubije).  Następnie ubijaj masło mikserem na szybkich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite masło będzie po tym czasie prawie białe. Kiedy masło będzie już ubite dodawaj do niego partiami przesiany cukier puder. Ucieraj masło z cukrem pudrem przez około 3 minuty. Pod koniec ubijania możesz dodać do ubitego kremu z cukrem pudrem trochę mleka i barwnik. Ucieraj. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na muffinach krem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!