Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 h
SKŁADNIKI
Krem maślany:
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką/szpatułką silikonową na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.
Krem maślany: Miękkie masło przełóż do miski (jeśli masło będzie twarde to się nie ubije). Następnie ubijaj masło mikserem na szybkich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite masło będzie po tym czasie prawie białe. Kiedy masło będzie już ubite dodawaj do niego partiami przesiany cukier puder. Ucieraj masło z cukrem pudrem przez około 3 minuty. Pod koniec ubijania możesz dodać do ubitego kremu z cukrem pudrem trochę mleka i barwnik. Ucieraj. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na muffinach krem.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!