Ilość porcji: 4 - 5
Czas przygotowania: 1,5
Składniki
Ciasto:
Krem:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Masło umieść w misie miksera, dodaj cukier puder i ucieraj na puch. Dodaj żółtko, skórkę z cytryny i zmiksuj do połączenia połączenia. W międzyczasie wymieszaj przesianą mąkę, mielone migdały i sól. Do masy maślanej dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj minimum 1 godzinę w lodówce. Na lekko posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wytnij spód w kształcie jajka. Możesz zrobić szablon z kartki papieru i przyłożyć go do ciasta. Dzięki temu uzyskasz idealny owal. Z pozostałego ciasta uformuj cienki rulon i wyłóż krawędzie tworząc wokół tzw.: ramkę. Delikatnie dociśnij. Gotowy spód wstaw do zamrażarki na czas nagrzewania piekarnika do 170°C z funkcją grzania góra - dół. Zmrożony spód nakłuj widelcem i piecz ok. 18 - 20 minut na rumiany kolor. Gotowy studź na kratce.
Mascarpone umieść w misie miksera, dodaj marmoladę, kilka kropel wody różanej i zmiksuj na gładki krem, do połączenia. Rozsmaruj na kruchym cieście. Przed samym podaniem udekoruj płatkami róży i prażonymi płatkami migdałów. Przechowuj w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!