Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 15 min + 1h wyrastanie ciasta
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekaj na małe kawałki, śmietanę zagotuj. Zalej gorącą śmietaną czekoladę. Wymieszaj do roztopienia się czekolady. Gotową polewę odstaw na czas przygotowania gofrów.
Gofry: Masło rozpuść w rondelku i odstaw do lekkiego wystudzenie (aby nie ścięły się jajka, które dodamy). Jajka roztrzep w miseczce. W większym naczyniu wymieszaj mokre składniki: roztopione masło, jajka oraz mleko. Dodaj przesianą mąkę oraz suche drożdże. Wymieszaj całość dokładnie (najlepiej wykorzystać do tego mikser z hakiem do ciasta drożdżowego), przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ok. 1h godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wsyp do niego cukier i delikatnie mieszaj, by cukier zatopił się w cieście.
Nagrzej gofrownicę i posmaruj powierzchnię formy olejem za pomocą pędzelka. Gęste ciasto wlewaj chochlą na gofrownicę w każde okienko osobno. Piecz do złotego koloru. Gotowe!
Gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami, wierzch polej polewą czekoladową