Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Szarlotka

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1,5 h

 

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko

Do posypania: 

  • cukier puder

WYKONANIE:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj cukier i cynamon. Smaż 5 min aż jabłka zmiękną. 

Ciasto: Do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia i cukier. 

Składniki połącz w jednolite ciasto, pod koniec dodaj jajko. Gotowe podziel na połowę i włóż do zamrażarki na ok. 15 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 st C. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. 

Wyjmij jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokrój nożem na plasterki i wylepi nimi spód formy. Następnie wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce bezpośrednio na jabłka lub pokrój ciasto na plasterki i ułóż na wierzchu. Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Upieczoną przestudź i posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!