Ilość porcji: ok. 12 kawałków
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
Lukier:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mieszaj całość, aż drożdże staną się płynne. Wlej ciepłe (nie może być gorące!) mleko, dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiaj kilkanaście minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj kulę, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrabiaj. Formę na babkę o pojemności ok. 4 litrów wysmaruj olejem i oprósz mąką. Wyrobione ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 175ºC piekarnika z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Piecz około 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i studź na kratce. Wystudzoną polej lukrem, posyp prażonymi płatkami migdałów i otartą skórką z limonki.
Lukier:
Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj rózgą kuchenną. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj nieco więcej soku, jeśli za rzadki dosyp nieco więcej cukru.
SMACZNEGO!