Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Drożdżowa babka wegańska

Ilość porcji: ok. 12 kawałków

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 135 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g oleju kokosowego (płynnego)
  • 300 g mleka migdałowego lub owsianego
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 30 g świeżych drożdży

Lukier:

  • 170 g cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki soku z limonki

Do dekoracji:

  • skórka otarta z limonki
  • garść prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mieszaj całość, aż drożdże staną się płynne. Wlej ciepłe (nie może być gorące!) mleko, dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.

Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiaj kilkanaście minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj kulę, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrabiaj. Formę na babkę o pojemności ok. 4 litrów wysmaruj olejem i oprósz mąką. Wyrobione ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury  175ºC piekarnika z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Piecz około 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i studź na kratce. Wystudzoną polej lukrem, posyp prażonymi płatkami migdałów i otartą skórką z limonki.

Lukier:

Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj rózgą kuchenną. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj nieco więcej soku, jeśli za rzadki dosyp nieco więcej cukru.

SMACZNEGO!