Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciastka owsiane z malinami

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g płatków owsianych górskich
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brązowego cukru 
  • 1 jajko (o temperaturze pokojowej)
  • ok. 180 g świeżych malin 

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C  z funkcją grzania góra - dół. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Masło zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę. W połowie miksowania dodaj jajko. Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto wstaw na 20 minut do lodówki. 

Dłonie zanurz w zimnej wodzie i formuj kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz. Na każdym ciastku umieść po 2 - 3 maliny delikatnie wciskając je w ciasto. Piecz ok. 13 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika studź na kratce. Ciasteczka przechowuj maksymalnie 2 dni.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!