Czas: 1 godzina 15 minut
Ilość porcji: ok. 14
Polewa:
Dodatkowo:
Ciasto: Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodawaj po 1 żółtku, stale ucierając. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo przesiane suche składniki na przemian z mlekiem. Zmiksuj do połączenia na najniższych obrotach miksera.
Białka ubij na sztywno i dodawaj do ciasta mieszając drewnianą łyżką, stopniowo rozrzedzając ciasto. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni w funkcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Babkę pozostaw w formie, aby ostygła. Następnie wyłóż na kratkę i przygotuj polewę.
Polewa: Czekoladę drobno posiekaj. Śmietanę zagotuj i zalej nią posiekaną czekoladę. Odczekaj ok. 1 minutę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw do przestudzenia. Następnie polej babkę czekoladową i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Zobacz też: BABKA MARMURKOWA