Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ilość porcji: ok. 12

Czas przygotowania: 1 h 15 min

 

SKŁADNIKI

  • 50 g orzechów włoskich
  • 250 g drobno startej marchewki
  • 10 g świeżego korzenia startego imbiru
  • 4 jajka 
  • 200 g oleju roślinnego
  • 150 g cukru 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 75 g wiórków kokosowych 
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa 

Krem:

  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 30 g śmietankowego proszku budyniowego (z torebki), bez cukru
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 150 g mascarpone

WYKONANIE:

Jajka ubij z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec cały czas miksując wlewaj olej,  cieniutkim strumieniem. Następnie dodaj marchewkę, imbir, ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 x 24 x 6 cm. Wyrównaj powierzchnię. Piecz około 1 godzinę lub do suchego patyczka. Studź na kratce. Następnie przekrój na dwa blaty. 

Krem:

Mleko kokosowe zagotuj pod przykryciem. Proszek budyniowy i cukier wymieszaj z wodą. Dodaj do zagotowanego mleka, energicznie wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. W misce umieść mascarpone i miksuj ok. ok. 15 - 30 sekund, aż serek nieco się napuszy. Dodaj 1/3 budyniu i zmiksuj, znów dodaj 1/3 budyniu i zmiksuj, powtórz z resztą budyniu. ⅔ kremu rozsmaruj na przekrojonym blacie ciasta, przykryj drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmaruj  pozostały krem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!