Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 1 h 15 min
SKŁADNIKI
Krem:
WYKONANIE:
Jajka ubij z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec cały czas miksując wlewaj olej, cieniutkim strumieniem. Następnie dodaj marchewkę, imbir, ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 x 24 x 6 cm. Wyrównaj powierzchnię. Piecz około 1 godzinę lub do suchego patyczka. Studź na kratce. Następnie przekrój na dwa blaty.
Krem:
Mleko kokosowe zagotuj pod przykryciem. Proszek budyniowy i cukier wymieszaj z wodą. Dodaj do zagotowanego mleka, energicznie wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. W misce umieść mascarpone i miksuj ok. ok. 15 - 30 sekund, aż serek nieco się napuszy. Dodaj 1/3 budyniu i zmiksuj, znów dodaj 1/3 budyniu i zmiksuj, powtórz z resztą budyniu. ⅔ kremu rozsmaruj na przekrojonym blacie ciasta, przykryj drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmaruj pozostały krem.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!