Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Cynamonowe ciasteczka

Ilość porcji: ok. 50 sztuk

Czas przygotowania: 1 h 30 min

 

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj jajko i krótko zmiksuj do połączenia. Wsyp suche składniki i zmiksuj na niskich obrotach miksera do połączenia. W razie potrzeby zagnieć ciasto dłonią. Gotowe podziel na dwie części i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj ok. 60 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 2 - 3 mm. W razie potrzeby podsyp niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w piekarniku nagrzanym do  170°C na funkcji termoobieg przez około 12 - 14 minut. Studź na kratce. Wystudzone zdejmuj z blaszki.

SMACZNEGO!