Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 kawałków
Biszkopt
Krem
Nasączenie
Dekoracja z ciasteczek
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). Barwnik w proszku rozpuść w minimalnej ilości wody.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną miętę. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożykiem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Przekrój na 3 blaty.
Nasączenie
Składniki wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.
Krem
Mascarpone ubij ze śmietanką na gładki krem, pod koniec dodając cukier. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Każdy krążek biszkoptowy nasącz i przełóż kremem. Boki tortu posmaruj delikatnie, tak aby widoczny był zielony biszkopt. Całość udekoruj żywymi kwiatami oraz kruchymi, maślanymi ciasteczkami.
Dekoracja z ciasteczek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w kostkę masło i całość rozcieraj palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformuj wgłębienie, dodaj żółtko i zagniataj tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię. Schłodź w lodówce. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, podsypując blat niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka foremką o dowolnym, wielkanocnym kształcie. Przełóż na blachę. Piecz około 13-15 minut na złoty kolor. Studź na kratce.