Czas przygotowania: 3 h
Liczba porcji: 16 rogalików
Ciasto
Nadzienie
Do posmarowania rogalików
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj 20 g cukru i rozetrzyj łyżką. Dodaj łyżkę mąki, 2 łyżki mleka i wymieszaj zaczyn. Odstaw, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlej do większego garnka. Dodaj masło, pozostały cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Do wystudzonego mleka wbij jajka i roztrzep rózgą kuchenną.
Do misy miksera przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj rozczyn, mleko z rozpuszczonym masłem oraz cukrem i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut (w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki), aż będzie gładkie i lśniące. Przełóż do miski natłuszczonej odrobiną oleju i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż podwoi objętość.
Serek umieść w miseczce, dodaj cukier, żółtko, skórkę z pomarańczy i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto odgazuj, uderzając w nie pięścią i zagnieć przez chwilę. Podziel na 2 równe części (najlepiej zważ na wadze). Każdą część wałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Ciasto podziel na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałóż nadzienie z serka i zwijaj rogaliki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piecz 8–10 minut w temperaturze 190ºC. Studź na kratce.