Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12
Spód: Piekarnik nagrzej do 170 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. W osobnej misce ubij jajko. Masło połącz z czekoladą, dodaj przesianą mąkę, cynamon i wymieszaj. Dodaj ubite jajko i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 10 min. Ciasto powinno byc miękkie a na wierzchu powinna powstać skorupka. Wyjmij tortownicę i studź na kratce w trakcie przygotowywania masy serowej. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
Masa serowa: Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i skórkę z mandarynki umieść w misie miksera. Zmiksuj krótko na wolnych obrotach do połączenia. Dodawaj stopniowo jajka i zmiksuj do połączenia masy. Wlej śmietankę i krótko zmiksuj. Masę wlej na spód czekoladowy i piecz 15 min, obniż temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 1,5 h. Piecz w funkcji piekarnika góra - dół, bez termoobiegu. Studź stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Galaretka śliwkowa: Żelatynę zalej woda, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Śliwki umyj, usuń pestki i przełóż do dużego rondla z wodą. Przykryj i gotuj przez około 15-20 minut, aż śliwki zmiękną. Często mieszaj. Przenieś mieszankę do blendera i miksuj. Przelej puree z powrotem do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj delikatnie, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę.Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Na schłodzony sernik wlej galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Sernik wyjmij z formy obkrawając go nożem. Śmietanę ubij na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Udekoruj sernik bitą śmietaną.