Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 1 h
SKŁADNIKI
Lukier:
WYKONANIE:
W misce ogrzewanej nad garnkiem z gotującą się wodą ubij jajka z cukrem na puszystą pianę, ok. 10 minut. Pod koniec ubijania zdejmij miskę z garnka i kontynuuj miksowanie aby piana nieco wystygła. W osobnej misce umieść miękkie masło i miksuj na jasną masę. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z jajek cały czas miksując. Do ubitej masy maślanej przesiej mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną do piernika. Wymieszaj. Formę o wymiarach 36 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – tylko spód, boków formy nie natłuszczaj. Ciasto rozprowadź równomiernie i piecz w 180 stopniach z funkcją grzania góra - dół około 20 - 25 minut do suchego patyczka. Wypieczone ciasto odstaw do wystudzenia na kratce.
Lukier
Cukier puder oraz spirytus umieść w misce i ucieraj rózgą kuchenną do momentu uzyskania gładkiego lukru. Konsystencję lukru reguluj dodając wodę. Jeśli lukier jest za rzadki dodaj więcej cukru pudru. Gotowy rozsmaruj równomiernie na cieście i szklanką wykrawaj księżyce. Ciasteczka najlepiej smakują w dniu pieczenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!