Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mini pączki jogurtowe

Ilość porcji: ok. 30 sztuk 

Czas przygotowania: 1 h 20 min 

 

Składniki 

  • 330 g mąki tortowej  
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 3 jajka M 
  • 45 g cukru pudru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • ok. 700 ml oleju do smażenia 
  • cukier puder do podania 

Przygotowanie:

Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki na ciasto umieść w misce i wymieszaj łyżką lub dłonią. Finalnie ciasto powinno być gęste i lepkie niczym budyń. Gotowe odstaw na ok. 1h.  

Olej przelej do garnka i nagrzej do temperatury ok. 175 stopni. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładaj porcje ciasta formując mini pączki - wielkość małego orzecha włoskiego. W trakcie smażenia pączki sporo urosną i z czasem będą same obracać się w oleju. Smaż maksymalnie 3 - 4 minuty. Wykałaczką sprawdź czy ciasto w środku jest upieczone. Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy. Wystudzone oprósz cukrem pudrem i gotowe!

SMACZNEGO!