Ilość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3 h
Ciasto:
Dodatkowo:
Zacznij od rozczynu. W miseczce umieść drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru, połowę mleka, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski i dodaj sól. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj ubite jajka, wlej pozostałe mleko i wyrabiaj ręką (ok. 15 min.) lub końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 10 min). Wlej do ciasta roztopione, wystudzone masło, spirytus i wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h – 1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj przez ok 2 - 3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem kółka o średnicy 6 – 6,5 cm. Układaj na stolnicy w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 25 - 30 min.
15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 170 stopni. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Od razu nadziewaj marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.