Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 3h
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 110 g cukru
- 230 ml mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 240 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 70 mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 400 g malin
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
WYKONANIE:
Ciasto: Przygotuj rozczyn. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mąki. Wlej trochę ciepłego mleka (nie może być gorące!) i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 25 minut w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj, zrób dołek i wlej rozczyn. Dodaj jajko, żółtka, pozostałe mleko i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawaj partiami roztopione, przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
Ciasto umieść w natłuszczonej olejem misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość podczas wyrastania.
Nadzienie: Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem, jajkiem i mąką.
Kruszonka: Składniki suche umieść w miseczce i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i wymieszaj palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki, ok. 1 łyżkę.
Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto odgazuj, czyli chwilę powyrabiaj na podsypanej odrobiną mąki stolnicy. Podziel na 12 równych części. Z ciasta wykrawaj krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieć ponownie i wytnij kolejne krążki. Krążki ułóż w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrób w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Poukładaj placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia bułeczki sporo urosną. Każdy placuszek posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środek każdej bułeczki nałóż 2-3 łyżki nadzienia z kwaśniej śmietany, następnie wyłóż świeże maliny. Ponownie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu ok. 16-18 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Smacznego!