Liczba porcji: ok. 40 ciasteczek, w zależności od rodzaju foremki
Czas przygotowania: 1,5 h
Ciasto:
Lukier:
Dodatkowo:
Ciastka:
Do przesianej mąki dodaj cukier puder, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Schłodź w lodówce ok. 1h. Ciasto rozwałkuj i za pomocą foremki wytnij ciasteczka w formie nietoperza. Piecz w temperaturze 170 stopni 8 – 12 minut na złoty kolor. Wystudzone polukruj.
Lukier:
Białko utrzyj z cukrem pudrem przy pomocy drewnianej łyżki. Lukier nie może mieć grudek, powinien być bardzo gęsty, aby swobodnie można było tworzyć wzorki na ciastkach. Jeśli jest za rzadki zwiększ ilość cukru pudru. Pierniczki polukruj przy pomocy jednorazowych rękawów cukierniczych i cienkiej, metalowej tylki cukierniczej do lukrowania.
Najpierw polukruj całą powierzchnię ciastek lukrem zabarwionym na ciemnoszary kolor. Odstaw do zastygnięcia lukru. Biały lukier wyciśnij tworząc oczy nietoperza i ponownie odstaw do zastygnięcia. Oczy wykonaj przy pomocy wykałaczki zanurzonej w czarnym barwniku. Ciasteczka układaj na talerzu lub drewnianej desce i odstaw, aby barwnik wyschnął. Na końcu udekoruj złotym barwnikiem w proszku - najlepiej przy pomocy małego pędzelka. Smacznego!
Zobacz też: CIASTECZKA PAJĘCZYNY NA HALLOWEEN