Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto rabarbarowe

Czas:  1 h
Ilość porcji: ok. 20

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 250 ml maślanki (o temperaturze pokojowej)
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)

Kruszonka:

  • 170 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 100 g masła (zimnego)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g rabarbaru
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście i pokrój łodygi na ok. 1 cm kawałki. Przesyp do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, funkcja grzania góra-dół (bez termoobiegu). Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj rózgą kuchenną mokre składniki : maślankę, olej i jajka. Do drugiej miski przesiej składniki suche: mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Do składników suchych wlej mokre i mieszaj krótko do połączenia. Ciasto wyłóż na spód formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 – 50 minut do suchego patyczka.

Kruszonka: W misce umieść składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieraj palcami łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Kruszonką możesz zrobić także w malakserze miksując wszystko do momentu, aż powstaną okruchy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!