Czas: 1 h
Ilość porcji: ok. 20
Ciasto:
Kruszonka:
Dodatkowo:
Zobacz też: SERNIK Z MUSEM RABARBAROWYM
Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście i pokrój łodygi na ok. 1 cm kawałki. Przesyp do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, funkcja grzania góra-dół (bez termoobiegu). Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj rózgą kuchenną mokre składniki : maślankę, olej i jajka. Do drugiej miski przesiej składniki suche: mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Do składników suchych wlej mokre i mieszaj krótko do połączenia. Ciasto wyłóż na spód formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 – 50 minut do suchego patyczka.
Kruszonka: W misce umieść składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieraj palcami łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Kruszonką możesz zrobić także w malakserze miksując wszystko do momentu, aż powstaną okruchy.