Liczba porcji: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: 45 min + czas na schłodzenie ciasta 45 min.
Ciasto:
Krem:
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Masło roztop z miodem i cukrem, wystudź. Do wystudzonej mieszanki dodaj jajka, zmiksuj do połączenia. Na koniec dodaj suche składniki, zmiksuj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce ok. 45 min. Schłodzone rozwałkuj na blaszkę 22 cm x 30 cm. Piec w 190 stopniach C ok. 15-20 minut.
Krem:
Ugotuj budyń: 200 ml mleka wlej do garnuszka, dodaj cukier i zagotuj. W międzyczasie w 100 ml mleka rozprowadź mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz żółtko. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Gotuj budyń ok. 1-2 minuty, aż zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Przykryj miskę folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu, dzięki temu nie zrobi się na jego powierzchni kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2-3 minuty, aż będzie puszyste. Dodawaj stopniowo po łyżce ostudzony budyń cały czas miksując. Masa finalnie powinna być jasna i puszysta, a masło niewyczuwalne. Krem wyszprycuj na wypieczone ciasto miodowe. Posyp orzechami.