Ilość porcji: ok. 9-10 sztuk
Czas przygotowania: 3 h
Bezy:
Pieczone śliwki:
Krem:
Bezy:
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C z funkcją grzania termoobieg. Standardowe blaszki z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka przelej do misy miksera. Ubij na delikatną pianę i stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dodaj przesiany przez sito cynamon i zamieszaj dokładnie dwa razy. Na blaszce umieść niewielkie porcje masy bezowej i uformuj łyżeczką gniazdka bezowe. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 90 stopni C i włóż blaszki z bezami. Susz przez ok. 2 – 2,5 h. Po tym czasie beza powinna być biała, chrupiąca z zewnątrz, na spodzie oraz bokach. W środku z kolei wilgotna oraz piankowa. Studź w wyłączonym piekarniku. Bezę najlepiej wysuszyć dzień wcześniej, a kolejnego dnia wyłożyć krem i owoce.
Pieczone śliwki:
Śliwki umyj, osusz i przekrój na połówki usuwając jednocześnie pestkę. Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Oprósz cukrem trzcinowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Zapiekaj ok. 20 minut do momentu, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok. Studź na kratce.
Krem:
Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Zmiksuj na gładki, gęsty krem. Na każdą bezę nałóż sporą porcję kremu oraz wystudzone śliwki. Od razu podawaj!