Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: ok. 16 sztuk
Dodatkowo:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło przełóż na stolnicę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Szybko posiekaj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć spójne ciasto. Ciasto możesz przygotować w mikserze planetarnym lub malakserze. Gotowe podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i schładzaj przez 1 h w lodówce.
Blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i umieść na spodzie blaszki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na cieście - bardzo ciasno. Jabłek powinno być dużo, a plasterki poukładane jeden na drugim. Delikatnie dociśnij. W trakcie wykładania możesz posypać owoce cukrem i cynamonem. Na wierzchu umieść drugą część rozwałkowanego ciasta. Wierzch nakłuj widelcem i piecz ok. 50 - 60 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem.