Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6
Dodatkowo:
Płaskie naczynie żaroodporne o pojemności ok. 1,5 l posmaruj masłem. Pozostałym masłem posmaruj kromki chałki. Ułóż je w naczyniu zachodzącymi na siebie warstwami. Do miski wbij jajka, dodaj żółtka, cukier i ubij na kremową masę. Wlej mleko, śmietanę i zmiksuj krótko. Wlej masę na ułożone pieczywo. Delikatnie dociśnij kromki, aby się zanurzyły. Odstaw na 20 minut, aby pieczywo nasiąknęło masą jajeczną. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie wstaw do większej blaszki i wypełnij ją wrzątkiem do połowy wysokości ścianek naczynia. Całość posyp brązowym cukrem i piecz na złoto ok. 40-50 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 min. Podawaj z pieczonym rabarbarem.
Pieczony rabarbar: Usuń liście i końcówki rabarbaru. Łodygi pokrój na kawałki. Rabarbar zasyp cukrem, przemieszaj i odstaw na 20 minut, aż puści sok. Po tym czasie przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz go w piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. W trakcie pieczenia, co jakiś czas przemieszaj rabarbar.