Liczba porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Ciasto kruche
Lukier
Ciasto kruche
Mąkę wymieszaj z kakao, solą i przesiej przez sito do miski. Wymieszaj z cukrem, przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wcierając je palcami dłoni i unosząc przy tym mąkę, aby ją napowietrzyć. Masło można również posiekać nożem. Czynność należy powtarzać do momentu, aż mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą. Do masy dodaj żółtko, zagniatając szybko ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo ciasto będzie twarde. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30-40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folią spożywczą. Wycinaj ciasteczka (np. szklanką) o średnicy 6 cm. Układaj je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) w odstępach 2 cm. Ciasteczka piecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudź na kratce.
Lukier
Białko utrzyj z cukrem pudrem (np. drewnianą pałką lub łyżką) tak, aby nie było grudek. Lukier powinien być bardzo gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej cukru – wszystko zależy od wielkości jajka. Powinien być na tyle gęsty, aby można było z niego zrobić wzorek pajęczyny.
Do 1/3 lukru dodaj pomarańczowy barwnik. Z papieru do pieczenia wykonaj rożek*, po czym odetnij jego końcówkę (powinna być bardzo mała). Wlej do rożka biały lukier, na każdym ciastku stwórz koła z lukru i odstaw do zastygnięcia. Z pomarańczowego lukru stwórz na ciastkach pajęczyny. Odstaw ciastka ponownie do zastygnięcia lukru.
*Opcjonalnie zaleca się wykorzystanie jednorazowego rękawa cukierniczego.
Zobacz też: BABECZKI NA HALLOWEEN