Liczba porcji: 12 drożdżówek
Czas przygotowania: 2,5 h (łącznie z czasem wyrastania ciasta)
Ciasto drożdżowe:
Kruszonka:
Dodatkowo:
Ciasto:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wlej trochę ciepłego mleka i wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.
Do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj, zrób dołek i wlej rozczyn. Dodaj jajka, pozostałe mleko i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawaj partiami roztopione, przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
Ciasto umieść w natłuszczonej olejem misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Kruszonka:
Do miseczki wsyp mąkę, cukier, sól i wymieszaj. Wlej roztopione masło i wymieszaj do powstania konsystencji kruszonki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto odgazuj, czyli chwilę powyrabiaj na podsypanej odrobiną mąki stolnicy. Podziel na 12 równych części i uformuj z każdej placuszek o grubości ok. 1 cm. Poukładaj placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia bułeczki sporo urosną. Przykryj folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostaw w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Dnem szklanki zrób w bułeczkach wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Do wgłębienia włóż pokrojone w niewielkie kawałki truskawki i rabarbar. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu ok. 16 - 18 minut na złoty kolor. Studź na kratce.
Wskazówka:
Drożdżówki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu nie wysychają i na drugi dzień są miękkie.
Zobacz też: DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MALINAMI