Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 h
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
Krem szampański:
WYKONANIE:
Ciasto parzone: Mleko, masło, sol i cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.
Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż ją do misy miksera, ustaw na średnie obroty i stopniowo dodawaj jajka. Kolejne jajko dodaj w momencie, kiedy poprzednie wchłonie ciasto. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka. Nie może być zbyt rzadka. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj kule ciasta na macie silikonowej lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Piecz 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe z funkcją góra-dół. Wyłącz piekarnik. lekko uchyl drzwiczki na 10 min, aby ciasto wyschło. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krem: Miskę z dwoma pierwszymi składnikami: cukrem i żółtkami umieść nad garnkiem i ubijaj składniki do otrzymania gęstego kremu. Ważne, aby jego temperatura przekroczyła 60°C. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Upłynnij ją w mikrofali lub na parze. Wlej upłynnioną żelatynę do zdjętego z palnika zobagione i zmiksuj krótko. Wlej szampana i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. W misce rozetrzyj mascarpone - mikserem lub łyżką. Wlej połowę masy z szampanem i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj pozostałą część i zmiksuj. Jeśli po ubiciu krem będzie płynny wstaw miskę z kremem do lodówki na kilkanaście minut do lekkiego stężenia, następnie przełóż do rękawa i wyszprycuj ptysie.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!