Czas przygotowania: 25 min + 2 h oczekiwania
Liczba porcji: 4 porcje
Kokosowa panna cotta
Mus z kaki
Dodatkowo
Panna cotta
Laskę wanilii przetnij na pół i wrzuć do rondelka. Wlej mleko kokosowe, wsyp ksylitol lub erytrytol i podgrzewaj, aż do zagotowania. Następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij laskę wanilii.
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i zostaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozprowadź ją w kilku łyżkach wrzątku. Kolejno wymieszaj ją z mlekiem kokosowym, a gotowy płyn przelej do szklanek. Panna cottę wstaw do lodówki, aż stężeje.
Mus z kaki
Kaki obierz i zmiksuj na mus za pomocą blendera. Dodaj ksylitolu lub erytrytolu i rozpuszczoną żelatynę (przygotowaną wg powyższych wskazówek). Mus wylej na panna cottę i wstaw z powrotem do lodówki.
Gotowy deser podawaj z plasterkami kaki i ćwiartkami fig. Tuż przed podaniem owoce możesz zapiec dodatkowo w piekarniku.
Zobacz też: PANNA COTTA NA MLEKU KOKOSOWYM Z BORÓWKAMI