Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 1 h
Churros:
Sos daktylowo czekoladowy:
Churros:
Mleko, masło, cukier, sól i ziarenka wydrążone z laski wanilii umieść w garnuszku z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami, zmniejsz moc palnika i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.
Masę przełóż do miski do wystudzenia, ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż masę do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9 - 10 sekund, aby nie napowietrzyć masy.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Tłuszcz rozgrzej do temperatury ok. 180 stopni C. Następnie zmniejsz ogień, aby temperatura zbytnio nie rosła. Wyciskaj z rękawa 8 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odetnij nożyczkami. Smaż około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Krem daktylowo czekoladowy:
Daktyle i goździki wsyp do miseczki i zalej świeżo zaparzoną kawą espresso. Odstaw na całą noc. Kolejnego dnia usuń goździki. Do daktyli wlej śmietankę i zblenduj na gładki mus. Całość podgrzej niemal do wrzenia i zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odczekaj kilka sekund, aby temperatury się wyrównały i wymieszaj całość na gładki sos. Churrosy podawaj z sosem.