Ilość porcji: 12-14
Czas przygotowania: 45 min
Składniki
Donaty:
Lukier:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu (jeśli pieczesz jedną blaszkę w piekarniku). Natłuść formę masłem lub olejem. W misce wymieszaj cukier, mleko, olej roślinny, otartą skórkę z cytryny i jajka za pomocą trzepaczki. Do osobnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i sodą. Przesiane suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Odetnij końcówkę na szerokość ok. 7 mm. Wyciskaj ciasto do natłuszczonych zagłębień formy na donaty do 3/4 wysokości. W formie znajduje się 6 gniazd o średnicy 8,5 cm. Piecz ok. 12 minut na rumiany kolor do momentu, aż włożony drewniany patyczek w donata będzie suchy. Donaty przestudź kilka minut w formie umieszczonej na kratce. Następnie podważając delikatnie łyżeczką wyjmij donaty z formy i pozostaw bezpośrednio na kratce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe donaty zanurzaj do ⅓ wysokości w lukrze, odczekaj aż nadmiar lukru spłynie i układaj na kratce. Posyp płatkami róż. Odstaw do zastygnięcia lukru.
Lukier: Cukier puder wymieszaj z wodą różaną i sokiem malinowym. Dzięki temu lukier będzie miał kolor różowy. Lukier powinien być półpłynny.
SMACZNEGO!