Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 h
Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na gładki, jasny puch. Do ubitych jajek dodaj przesiane suche składniki (mąkę, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sodę). Wymieszaj rózgą kuchenną, na koniec dodaj puree z dyni. Gotowe ciasto przełóż na standardową blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piecz 10-13 minut.
Na blacie ułóż czystą ściereczkę, oprósz delikatnie cukrem pudrem, a następnie ułóż na nim wypieczone ciasto, papierem do góry. Zdejmij papier i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem: Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na gładki, gęsty krem. Dodaj posiekaną czekoladę.
Na wystudzone ciasto dyniowe wyłóż krem, zawiń roladę. Gotowe ciasto przełóż do lodówki do schłodzenia.