Liczba porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 30 min
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.
W dużej misce wymieszaj dokładnie kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj do osobnej miski na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcesz możesz wymieszać jabłka z cynamonem.
1/4 suchych składników przesyp do formy. Następnie wyłóż ⅓ jabłek i delikatnie dociśnij łyżką. Na jabłka wysyp równomiernie kolejną 1/4 suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami. Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników i wyrównaj powierzchnię. Wierzch posyp płatkami owsianymi.
Olej kokosowy rozpuść i polej nim równomiernie ciasto. Piecz przez ok. 1 h na rumiany kolor. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podawaj całkowicie wystudzone.