Czas: 45 minut
Liczba porcji: 12 szt.
Składniki:
Krem:
Ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Masę przełóż łyżką do papierowych foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.
Krem: Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, zalej ją gorącą śmietaną, wymieszaj i odstaw do wystudzenia (najlepiej przygotować śmietankę z czekoladą dzień wcześniej i na noc włożyć do lodówki). Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodaj serek mascarpone, całość ubij na gładki i puszysty krem. Gotowy krem wyciskaj na babeczkach.
Zobacz też: KRUCHY TORT SERCE Z OWOCAMI