Liczba porcji: 7-8 tartaletek
Czas przygotowania: 1,5 h
Kruche ciasto migdałowe:
Nadzienie migdałowe:
Dodatkowo:
Ciasto Migdałowe:
Do przesianej mąki dodaj cukier puder, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Do kruszonki wsyp mielone migdały i wymieszaj. Wlej zimną śmietanę i zagnieć szybko ciasto – do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek.
Tartaletki przed pieczeniem włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno by bardzo mocno schłodzone, wręcz twarde. Schłodzone spody tartaletek nakłuj dokładnie widelcem, przełóż je z deski na blaszkę z piekarnika. Na każdą tartaletkę nałóż papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi, ryżem lub kaszą. Piecz ok. 10 minut w 175 stopniach C. Następnie zdejmij papier i piecz bez obciążenia 5 minut. Po tym czasie wyjmij tartaletki i studź na kratce. Przygotuj nadzienie migdałowe.
Nadzienie migdałowe:
Miękkie masło ubij razem z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku. Do ubitego kremu wsyp mielone migdały, mąkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Masę migdałową wyłóż na wypieczone spody tartaletek. Na wierzchu poukładaj pokrojone w cienkie plastry suszonych fig. Tartaletki włóż do piekarnika. Piecz w 175 stopniach ok. 10-15 minut. Gotowe tartaletki posyp płatkami migdałów i polej miodem.