Liczba porcji: ok. 20 bajaderek
Czas przygotowania: 45-60 min
Ciasto:
W garnku podgrzej śmietankę, masło i kakao. Cały czas mieszaj, aż składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną mieszaninę oraz dżem. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej pokruszonego ciasta, z kolei jeśli masa jest za sucha - dodaj więcej śmietanki lub dżemu. Masa powinna się ładnie formować, nie powinna się kruszyć. Wymieszaną masę włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie z masy uformuj kuleczki. Gotowe włóż ponownie do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone kuleczki polej rozpuszczoną białą czekoladą (najlepiej wbić do bajaderek wykałaczkę i moczyć każdą w czekoladzie). Czekoladowe bajaderki włóż ponownie do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone bajaderki udekoruj złotym brokatem przy pomocy pędzelka.
Zobacz też: CIASTECZKA Z ZIARNAMI
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!