Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka kawowe

Ilość porcji: 25 ciasteczek

Czas przygotowania: 3 h

 

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 220 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 110 g cukru pudru, przesianego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Krem kawowy:

  • 2 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj przesiane składniki: mąkę, cukier puder i sól. Wszystko rozcieraj między palcami lub mieszaj mieszadłem miksera do powstania kruszonki. Wbij żółtka i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Następnie schładzaj w lodówce przez 2h.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka - połowę z dziurką, połowę bez. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 9 – 11 minut z funkcją grzania góra – dół na lekko rumiany kolor. Upieczone studź na kratce.

Krem kawowy: Jaja wraz z cukrem miksuj na parze, aż do uzyskania puszytej masy. Następnie zdejmij znad pary i I miksuj jeszcze przez chwilę do wystudzenia. Masło utrzyj mikserem, dodając do niego po łyżeczce masy jajecznej. Po dodaniu całej masy jajecznej, dodawaj zimną kawę, miksując, aż do całkowitego połączenia składników. Ciastka przełóż kremem.

SMACZNEGO!