Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ciasteczka korzenne

Ilość porcji: 40-50 ciastek

Czas przygotowania: 2h

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 50 ml miodu
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

WYKONANIE:

W misce utrzyj jajko z cukrem na puszystą masę. Dodaj najpierw masło, potem miód – za każdym razem dokładnie ucierając. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, po czym przesiej do kremu maślanego. Dokładnie wymieszaj mikserem i szybko zagnieć rękami w kulę, którą owiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej rozwałkuj partiami ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinaj ulubione kształty i przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz w temp. 180°C przez 10-15 minut. Gotowe ciasteczka zostaw do lekkiego przestudzenia i zdejmij z blachy. Posyp cukrem pudrem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!