Czas przygotowania: 3h
Liczba porcji: 12 bułeczek
Składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej. Drożdże umieść w niewielkiej miseczce, dodaj łyżkę cukru i rozetrzyj. Dodaj odrobinę mleka oraz łyżkę mąki pszennej. Odstaw do wyrośnięcia. Jaja wbij do misy miksera i roztrzep rózgą kuchenną. Dodaj sól, cukier, mleko oraz olej. Przesiej do tej samej misy mąkę pszenną i wlej rozczyn z drożdży. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy i nie kleić się do rąk. Ciasto przykryj lnianą ściereczką/folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Wyrośnięte ciasto powygniataj na stolicy ok. 1-2 minuty i podziel na 12 równych części. Formuj placki, w środek wkładając po 2 połówki śliwki. Zlepiaj brzegi i układaj je w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm, łączeniem do dołu. Posmaruj bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Składniki na kruszonkę rozetrzyj między palcami. Posyp wyrośnięte bułeczki i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.