Czas: 3 godziny
Ilość porcji: 12
Ciasto czekoladowe:
Krem chałwowy:
Nitki z karmelu:
Nasączenie:
Dodatkowo:
Babka czekoladowa: Przygotuj 3 foremki aluminiowe lub tortownice o wymiarach 20 cm: natłuść i obsyp je mąką, na dno wytnij papier do pieczenia. Rozpuść margarynę z czekoladą. W osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier (200g) z żółtkami i dodaj je do miksu czekolady z masłem. Otrzymaną masę wymieszaj z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Osobno ubij białka stopniowo dodając cukier (25g). Do masy wmieszaj ubite białka. Całość podziel na 3 części. Piecz w 160 stopniach góra-dół ok. 20-30 minut. Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.
Krem chałwowy: Chałwę rozdrobnij widelcem na drobny piasek, do chałwy wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone. Całość ubij na gładki, puszysty i gęsty krem.
Karmel: Na suchą i zimną patelnię wsyp cukier, podgrzewaj cały czas, cukier będzie się rozpuszczał i powstanie z niego lekko karmelowy płyn, wtedy zdejmij patelnię z ognia i lekko wystudź, następnie za pomocą widelca ciągnij z karmelu nitki, które od razu zawiń w kulę, tworząc gniazdo na tort.
Nasączenie: Wodę wlej do rondelka o grubym dnie, dodaj cukier. Całość gotuj, aż mieszanina będzie przypominać w konsystencji syrop. Syropem za pomocą pędzelka nasącz każdy blat czekoladowej babki. Każdy blat przełóż kremem chałwowym i posyp płatkami migdałów. Wierzch udekoruj gniazdem z karmelowych nitek oraz czekoladowymi jajeczkami.