Ilość porcji: ok. 35-40 ciasteczek
Czas przygotowania: 1 h
Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, szczyptę soli, mak, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, powinna powstać konsystencja kruszonki. Na koniec dodaj żółtka. Powstałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je na około 0,5 cm placek i wykrój dowolne kształty za pomocą foremki.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut (pieczenie góra - dół).
Beza:
Przed przystąpieniem do ubijania nagrzej piekarnik do 90 stopni z funkcją góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli suszysz dwie blaszki nastaw termoobieg.
Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania dokładnie się rozpuścił i nie był wyczuwalny w bezie. Najlepiej sprawdzić to rozcierając odrobinę masy między palcami – nie powinieneś/powinnaś wyczuwać w niej kryształków cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny, barwnik i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przygotowaną pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij mini beziki na blaszkę. Bezy susz w piekarniku ok. 1 – 1,5 h.
Ciasteczka kruche przełóż ulubioną konfiturą, na górę nałóż bezę.