Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto kruche z malinami i budyniem

Ilość porcji: 16  

Czas przygotowania: 40 minut 

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 110 g cukru 
  • 200 g zimnego masła 
  • szczypta soli  
  • 1 jajko 
  • 1 budyń waniliowy z cukrem  
  • 2 łyżki cukru (do budyniu) 
  • 500 ml mleka 
  • 450 g świeżych malin 

 

Do podania: 

  • cukier puder

WYKONANIE:

Mąkę przesiej do misy miksera razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i szczyptę soli. Mieszaj płaskim mieszadłem miksera lub rozcieraj składniki między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajko i zmiksuj lub zagnieć całość do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Budyń ugotuj z cukrem według instrukcji na opakowaniu. Blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą, nieco większą zetrzyj do blaszki na tarce o grubych oczkach. Dociśnij ciasto opuszkami palców wyrównując powierzchnię. Spód nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją grzania góra - dół około 15 minut na rumiany kolor. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj budyń (nie musi być wystudzony). Posyp malinami i zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w tej samej temperaturze ok. 50 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!