Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Do podania:
WYKONANIE:
Mąkę przesiej do misy miksera razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i szczyptę soli. Mieszaj płaskim mieszadłem miksera lub rozcieraj składniki między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajko i zmiksuj lub zagnieć całość do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Budyń ugotuj z cukrem według instrukcji na opakowaniu. Blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą, nieco większą zetrzyj do blaszki na tarce o grubych oczkach. Dociśnij ciasto opuszkami palców wyrównując powierzchnię. Spód nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją grzania góra - dół około 15 minut na rumiany kolor. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj budyń (nie musi być wystudzony). Posyp malinami i zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w tej samej temperaturze ok. 50 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!