Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka bałwanki

Ilość porcji: 30 ciasteczek

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 220 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 110 g cukru pudru, przesianego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Lukier Królewski:

  • 1 białko rozmiar M
  • ok. 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj przesiane składniki: mąkę, cukier puder i sól. Wszystko rozcieraj między palcami lub mieszaj mieszadłem miksera do powstania kruszonki. Wbij żółtka i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Następnie schładzaj w lodówce przez 2h.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 9 – 11 minut z funkcją grzania góra – dół na lekko rumiany kolor. Upieczone studź na kratce.

Upieczone ciasteczka udekoruj  – piankę marshmallow przyklej na lukier królewski, z którego zrób resztę dekoracji.

Lukier: Cukier puder przesiej. Do miski wlej białko. Dodaj  sok z cytryny i cukier puder. Miksuj mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący.

SMACZNEGO!