Ilość porcji: 4
Czas: 1,5 h
Informacje dodatkowe: bez cukru
Biszkopciki
Dodatkowo
Limonkowy krem
Biszkopciki
Białka ubij z ksylitolem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka. Mąkę kokosową i ziemniaczaną przesiej do ubitej piany. Całość wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego podłużne biszkopciki o długości ok. 4 cm. Biszkopciki piecz w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem. Upieczone wystudź na kratce. Kawę zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia.
Krem
W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i ksylitol do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, stale mieszając. Dodaj masło, skórkę i sok z limonki. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Gotowy krem odstaw do schłodzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Do przygotowanych szklanek wyłóż nasączone w kawie biszkopciki, wierzch posyp kakao, następnie wyłóż krem limonkowy oraz śmietanę. W zależności, jakie masz szklanki do deseru, nałóż 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu.