Ilość porcji: ok. 70 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
SKŁADNIKI
WYKONANIE:
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i wymieszaj. Uformuj kopczyk. Zrób w nim dołek, dodaj żółtka i śmietanę. Zagarniając mąkę do środka mieszaj składniki. Połącz w kulę i wyrabiaj na jednolite ciasto ok. 7 - 8 minut.
Za pomocą wałka uderzaj w ciasto w celu napowietrzenia. W ten sposób uelastycznisz je wtłaczając w nie powietrze. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część rozwałkuj na cienki placek. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą, aby nie wyschło. Radełkiem wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm. Następnie pokrój je na krótsze 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta. Złap za końce i delikatnie rozciągnij, aby faworek miał ładny kształt. Odkładaj na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków. Ciasto szybko się wysusza. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175 stopni C. Smaż kilka faworków jednocześnie ok. 1 minutę. Faworki układaj na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!