Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min + 1h schłodzenie ciasta
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Polewa czekoladowa:
Ciasto kruche:
Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmaruj margaryną. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, kakao, i solą. Przesiej składniki do miski i dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zmiksuj mikserem, aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Można również rozcierać ciasto palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka i miksuj lub zagniataj łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkuj podsypując odrobina mąki i wyłóż nim dno oraz boki formy. Włóż formę na 30 minut do zamrażarki.
Spód nakłuj widelcem i połóż na nim papier do pieczenia. Obciąż specjalnymi ciężarkami lub suchym ryżem. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz 10 minut. Wysuń formę z ciastem z piekarnika i posmaruj białkiem spód oraz boki ciasta. Wstaw do piekarnika na ok. 1 min., aż białko się zetnie*.
*zabieg ten zapobiega wsiąkaniu nadzienia w ciasto, przez co nie traci swej kruchości
Nadzienie:
Migdały i orzechy wsyp na blaszkę i praż w temperaturze 180 stopni ok. 5-10 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Migdały i orzechy umieść w malakserze i zmiel na mąkę. Nie miksuj zbyt długo, aby nie powstało masło. Do bakalii dodaj pozostałe składniki i wymieszaj rózgą kuchenną na gładką masę.
Nadzienie wylej do formy i zapiekaj 20-25 minut (góra – dół bez termoobiegu), aż będzie ścięte. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Następnie polej polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka z grubym dnem i mieszaj do zagotowania. Polewę mieszaj rózga kuchenną, aby zapobiec powstawaniu grudek.
Zobacz też: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE