Liczba porcji: ok. 20-24 kawałki
Czas przygotowania: 3 h
Ciasto kruche:
Masa serowa:
Ciasto makowe:
Ciasto kruche: Miękką margarynę rozetrzyj z przesianą mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na drobny piasek. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz żółtka. Zarób ciasto. Gotowe wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 36 cm x 24 cm. Ciasto z blaszką włóż do lodówki na 30 min do schłodzenia.
Schłodzone ciasto nakłuj widelcem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj ciasto makowe.
Ciasto makowe: Białka ubij z cukrem na puszystą, gęstą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj mak. Masło rozpuść i lekko wystudź.
Do ubitych białek dodaj przesiane suche składniki oraz masło. Wymieszaj. Na podpieczone ciasto kruche wylej ciasto makowe piecz w 180 stopniach ok. 40 minut. W połowie pieczenia ciasta makowego, wylej na wierzch masę serową. (Ciasto makowe powinno być ścięte, aby masa serowa po wylaniu nie wlała się do środka ciasta).
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksuj, do połączenia i wylać na podpieczone ciasto makowe. Ciasto włóż ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut, aż masa serowa się zetnie.
Zobacz też: ROLADA MAKOWA