Czas: 3 h
Ilość porcji: 16 drożdżówek
Dodatkowe informacje: wegetariańskie
Ciasto drożdżowe:
Masa serowa:
Cynamonowa kruszonka:
Ciasto drożdżowe:
Z drożdży (tylko świeżych, suszone można dodać od razu do mąki) przygotuj zaczyn, dodając je do mleka wraz z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Do mąki wsyp resztę cukru oraz sól, wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone masło oraz wbij 2 żółtka. Wszystko wymieszaj łyżką i zacznij wyrabiać ciasto (możesz wykorzystać również mikser z hakami do ciasta drożdżowego). Gdy będzie już elastyczne i gładkie, odstaw je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto zagnieć ponownie i podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj okrąg. Na środku odciśnij wgłębienie o mniejszej niż drożdżówka średnicy. Gotowe okręgi ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
Masa serowa:
Twaróg pokrusz do salaterki, wbij jajka oraz żółtka, dodaj cukier i za pomocą widelca połącz masę. Na każdą drożdżówkę wyłóż po łyżce masy serowej i równomiernie ją rozprowadź. Na ser połóż po kilka malin. Drożdżówki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Cynamonowa kruszonka:
Składniki na kruszonkę połącz, zagnieć i pokrusz na małe kawałki. Odstaw w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Brzegi drożdżówek posmaruj pozostałym żółtkiem, posyp kruszonką, a następnie bułeczki wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 20-25 minut. Piecz do zarumienienia.