Czas: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Polewa:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg - 160 stopni C). Foremkę keksową o wymiarach 18,5 cm x 9 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce ubij żółtka z cukrem, aż do otrzymania białej masy. Ubijając, dodawaj stopniowo stopioną i wystudzoną margarynę. W osobnej misce ubij białka z łyżką cukru. Ubitą pianę wmieszaj do masy. Gotową masę podziel na 2 części do jednej dodaj drobno posiekane pistacje, do drugiej masy dodaj skórkę z cytryny. Rozkładaj naprzemiennie obie masy do przygotowanej formy, a następnie kilkakrotnie przetnij całość wykałaczką, by otrzymać marmurkowy wzór. Piecz 45 minut lub do czasu, aż wetknięta w środek ciasta wykałaczka będzie czysta. Studź w formie 10 minut, a następnie wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę polej roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami.