Ilość porcji: 16-20 choinek
Czas przygotowania: 3 h
Składniki:
Beza:
Dodatkowo:
WYKONANIE:
Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania dokładnie się rozpuścił i nie był wyczuwalny w bezie. Najlepiej sprawdzić to organoleptycznie – rozetrzyj odrobinę masy między palcami (nie powinieneś/powinnaś wyczuwać w niej kryształków cukru). Nie zmniejszaj również ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubić krótko. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do gotowej bezy dodaj odrobinę barwnika spożywczego, lub za pomocą pędzelka posmaruj nim pasy wewnątrz rękawa cukierniczego. Do rękawa przełóż pianę z białek i wyciskaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia choinkowe wzory. Część choinek możesz posypać cukrową posypką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) na około 90-100 minut. Studź w zamkniętym piekarniku.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!