Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 1 h
Zobacz też: CIASTO BAZYLIOWE Z TRUSKAWKAMI
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawaj po kolei żółtka, nadal miksując do połączenia.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Składniki suche stopniowo przesiewaj do miski z ubitymi jajkami - najlepiej w 3 porcjach. Delikatnie mieszaj po każdej dodanej. Przy ostatniej porcji wmieszaj rozpuszczone i wystudzone masło: dodaj do niego trzy łyżki ciasta, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia i przelej do masy biszkoptowej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 30 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia - sam spód. Boków formy niczym nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię i poukładaj odszypułkowane połówki truskawek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.