Ilość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 30 min
Dodatkowo:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W niskim i szerokim garnku rozgrzej olej. W międzyczasie, gdy olej się nagrzewa przygotuj ciasto na pączki. Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli, cały czas miksując. Ciasto podziel na ok. 30 kawałków i ulep z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).
Pączki smaż na rozgrzanym do 180 stopni C oleju na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony). Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym. W tym samym oleju usmaż kolejną porcję pączków. Usmażone pączki posyp cukrem pudrem, najlepiej smakują tego samego dnia.